[...] są badania potwierdzające skuteczność i racjonalność Metody. Badania Profesora Roberta Hevre dyrektora instytutu żywienia i żywności wykazały, że stosowanie Metody obniża poziom glikemii (cukru), cholesterolu i triglicerydów. Również Profesor Jean Dumesil -kardiolog z instytutu serca Uniwersytetu Laval St Foye Quibec, którego przedmowa ukazała [...]
[...] na dżemach z dodatkiem cukru i bez, przechowywanych jeden dzień po wyprodukowaniu. W przypadku antocyjanów ich zawartość w produktach kształtowała się na podobnym poziomie – 79% w stosunku do owoców nieprzetworzonych. Jeśli chodzi o poszczególne glikozydy antocyjanów stwierdzono, że zasadniczo formy galaktozydowe antocyjanów są lepiej [...]
[...] w organizmie na spalanie tkan¬ki tłuszczowej, ale są to procesy wspomagające, dające rezultaty w dłuższym okresie. SPLACZE TŁUSZCZU: - Zwiększa wytrzymałość i podnosi poziom energii przez co mamy możliwość dłuższych i bardziej intensywnych treningów - Poprawia koncentrację, jasność myślenia i nastrój - Pomaga pozbyć się nadmiernej ilości [...]
[...] Cząsteczki te znamy najlepiej, poprzez najczęściej wymienianych ich reprezentantów - lipoproteiny o malej i bardzo malej gęstości - "złe" LDL i VLDL, których wysoki poziom uznawany jest za nieomylny wskaźnik wysokiego ryzyka rozwoju miażdżycy. Dietę bogato tłuszczową, niestety, uznano również za jeden z czynników ryzyka choroby [...]
[...] się zmianę diety wprowadzając pokarm o wysokiej zawartości węglowodanów i jednocześnie zmniejsza się wielkość obciążeń treningowych. Dzięki temu dochodzi do nagłego wzrostu poziomu glikogenu i zwiększenia jego zasobów w mięśniach znacznie ponad stan wyjściowy (nadkompensacja). Czy strategia “obciążania" węglowodanami jest skuteczna dla [...]
[...] tłuszczu i z ładowania wychodzą nici. U innych podobne ładowania wychodzą rewelacyjnie. Wszystko zależy od nas samych,od naszych genów,metabolizmu, wrażliwości na insulinę,poziomu hormonów,poziomu tkanki tłuszczowej,treningu i dziesiątek innych rzeczy. W pozostałe dni dieta low carb . Szybciutko streszczając: 4 ostatnie powiązane są ściśle z [...]
[...] glicerydów i cholesterolu, przemiany hormonów, sprzęganie i transport bilirubiny, proces glikogenezy i glikolizy, reakcje detoksykacji, itp. Pod wpływem podwyższonego poziomu hormonów steroidowych struktura ta ulega przerostowi i staje się częściowo niesprawna. Wtedy też upośledzeniu ulega cały mechanizm odpowiedzialny za wydzielanie [...]
[...] tłuszczowej, czyli zmusza ją do produkcji ciepła - pracy. Pracująca tkanka zwiększa z reguły swoją objętość. I faktycznie, osoby szczupłe mają najczęściej przeciętnie wyższy poziom brunatnej tkanki tłuszczowej i przeciętnie, nieznacznie wyższą ciepłotę ciała. Tkanka brunatna niechętnie pozbywa się własnych zasobów tłuszczowych, bo pozostawia je [...]
[...] przez ciało poprzez elektrody znajdujące się na platformie analizatora. Metoda BIA pozwala określić zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie oraz indywidualny poziom podstawowej przemiany materii. Umożliwia także poznanie wpływu niektórych czynników na kierunki zmian poszczególnych komponentów ciała. Jest to szczególnie pomocne [...]
[...] okresie przejściowym wymagane jest, aby spożycie węglowodanów nie było większe, niż 20-30g dziennie. Okres przejściowy powinien trwać tak długo, aż zostanie osiągnięta waga (poziom tkanki tłuszczowej), z której osoba praktykująca ten typ diety będzie zadowolona. Po tym okresie możliwe jest stopniowe wprowadzanie węglowodanów, aż do poziomu [...]
[...] ciała (kształt jabłka). Otyłość pośladkowo-udowa jest bardziej typowa dla kobiet i jest trudniejsza do leczenia, natomiast z otyłością brzuszną związany jest podwyższony poziom "złego" cholesterolu (frakcje LDL), a to z kolei wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Do określenia [...]
[...] potrzebuje mnóstwa aminokwasów i węgli po treningu Krytycznym momentem dla każdego kulturysty jest okres po-treningowy. Wtedy to, jak kanibal, zjadasz własne mięśnie, a poziom katabolicznych hormonów wzrasta do niebezpiecznego poziomu. Jeśli Twoją pierwszą czynnością po wejściu do szatni jest prysznic lub pogadanka ze znajomymi - ZMIEŃ TO! [...]
[...] większości osób jest powiększona z powodu nadmiernego przeciążenia. Insulina, produkowana by poradzić sobie z dużą ilością spożywanego cukru rafinowanego, powoduje, że poziom glukozy we krwi spada. Ma to niezwykle negatywny wpływ na tkankę mózgową. Bardzo delikatna równowaga biochemiczna tego organu, gdzie zachodzi 25 % aktywności [...]
[...] Każdy, kto w ostatnich latach przeglądał pisma dla kulturystów, prawdopodobnie przeczytał coś o prohormonach. Uznane za suplementy, które mogą podwyższyć poziom testosteronu i zwiększyć masę mięśni, stały się bardzo popularne wśród kulturystów i innych sportowców. Reklama reklamą, a nauka wciąż bada te substancje. Zawarte w [...]
[...] że u osób ćwiczących wymiana azotu jest znacznie wzmożona. Tłuszcz jest bardzo łatwo przetwarzany i powoduje bardzo mały efekt termiczny, białko natomiast wykazuje najwyższy poziom efektu termicznego. Szacunkowa liczba, którą należy wziąć pod uwagę to około 10% z całego dziennego bilansu kalorycznego, należy jednak pamiętać, że im więcej w diecie [...]
[...] (150-350g), wątroba (50-150g). Proces odkładania glikogenu przebiega najintensywniej w godzinach rannych oraz po zakończeniu wysiłku fizycznego, gdyż w tym okresie poziom tego składnika w organizmie jest niewielki. Z tego tytułu większe porcje węglowodanów zaleca się w posiłkach przedpołudniowych oraz po wykonanej pracy mięśniowej. [...]
[...] funkcje życiowe organizmu. Odgrywają one rolę kurierów - są nośnikami informacji. Ich stężenie w krwioobiegu i komórkach jest bardzo małe, więc nawet minimalne zmieny poziomu potrafią być dla człowieka bardzo niebezpieczne. Od prawidłowej gospodarki hormonalnej (poziom i wzajemna równowaga hormonów) zależy zdrowie, płodność, a nawet wygląd [...]
[...] często występująca na terenie naszego kraju, prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową. Od lat wiązano niedobory hormonów tarczycy z podwyższonym poziomem frakcji ,,złego" cholesterolu - LDL i trójglicerydów we krwi. Ostatnio wykazano również podwyższone stężenie homocysteiny. W 1937 r pojawiło się na rynku w USA mleko [...]
[...] ciała (kształt jabłka). Otyłość pośladkowo-udowa jest bardziej typowa dla kobiet i jest trudniejsza do leczenia, natomiast z otyłością brzuszną związany jest podwyższony poziom "złego" cholesterolu (frakcje LDL), a to z kolei wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Do określenia [...]
[...] Już w 1954 roku dr C. D. Eaton z Detroit wskazał, że objawy cukrzycy i niedoczynności tarczycy są podobne: słabość, swędzenie, zaparcia, senność, bóle mięśniowe, podniesiony poziom tłuszczów we krwi, wrażliwość na infekcje, upośledzone gojenie ran, przedwczesne stwardnienie zwężające tętnic i gangrena. Stwierdził też, iż niedoczynność tarczycy [...]